Hoe braad je een kalkoen

Volg deze stappen:

Als je de kalkoen wilt vullen, stop het dan niet te vol, maar gebruik ongeveer 100 tot 175 gram vulling per 450 gram kalkoen.
Bestrijk het vel met gesmolten boter of olie. Druk de poten goed onder de kalkoen of bind het samen met keukentouw (alleen voor gevulde kalkoen).
Steek een vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen. De thermometer hoort naar de kalkoen te wijzen, maar niet het bot te raken.
Leg de kalkoen op een rooster in een braadslee in een voorverwarmde oven van 180 graden °C / gasstand 4. Gebruik het schema hieronder om de bereidingstijd in te bepalen.
Braad de kalkoen tot het vel een lichtgouden kleur heeft en bedek de kalkoen dan losjes met een ‘tent’ van aluminiumfolie. Verwijder voor de laatste 45 minuten van bereiding het aluminiumfolie om het vel te laten bruinen. Je hoeft de kalkoen niet te bedruipen (met vleessap), maar het helpt wel bij het egaal bruinen. Per persoon houd je 350/400 gram incl. bot aan.

kerst_kalkoen_bestellen
Bestellen!
kerst_kalkoen_kopen

Braadtijd op gewicht

Gewicht Gevuld Ongevuld
4,5 – 8 kg 3 – 3.5 uur 3.75 – 4.5 uur
7 – 10 kg 3.5 – 4 uur 4.5 – 5 uur
10 – 11 kg 4 – 4.5 uur 5 – 5.5 uur
11 – 13 kg 4.5 – 5 uur 5.5 – 6.25 uur

Wanneer is de kalkoen gaar

De enige betrouwbare test om te controleren of de kalkoen gaar is, is de temperatuur van het vlees, niet de kleur van het vel. De kalkoen is gaar als het dijenvlees (het dikste deel) een interne temperatuur heeft bereikt van 74 graden °C .

De kalkoen tip van ons

Kalkoen wordt het beste gebraden en gaar als er hete lucht kan circuleren boven en onder de kalkoen. Het is dus belangrijk om de kalkoen op een rooster in een braadslee te zetten. Het vet kan zo in de braadslee druppelen en het rek laat de lucht circuleren en zorgt ervoor dat de kalkoen niet in het braadvet ligt.
Als je kalkoen gevuld is, is het belangrijk om ook de temperatuur van de vulling te controleren. De vulling hoort ook een interne temperatuur van 74 graden °C te hebben.

De perfecte afwerking

Als de kalkoen klaar is, haal deze dan uit de oven en laat 20 minuten staan alvorens aan te snijden. Door het rusten op kamertemperatuur hebben de sappen zich weer verspreid in de kalkoen en is het vlees beter te snijden (het vocht blijft in het vlees in plaats van op je werkoppervlak).
Leg de kalkoen op een snijplank en gebruik het braadvet in de braadslee om een jus van te maken. Gebruik een scherp mes om de kalkoen te snijden en serveer het vlees op een verwarmde schaal.

Hoe weet je of de kalkoen 100% gaar is

Dat is eigenlijk heel simpel. De kalkoen moet een kerntemperatuur hebben van 70 tot 72 graden °C . Dit kun je het beste meten door een vleesthermometer in de dij (het dikste deel) van de kalkoen te steken. Let er wel op dat de pin van de thermometer niet tegen het bot aan zit.
Heb je geen kernthermometer dan is er ook niks aan de hand. Prik dan even met een satéprikker of puntig mes in de kalkoendij. Het sap dat daaruit komt moet helder zijn. Dan is de kalkoen gaar. Is het sap nog roze van kleur, dan is ie nog niet gaar.